Zelenski și Poroșenko se vor confrunta în turul doi al alegerilor în Ucraina

europalibera.org

Actorul de comedie Vladimir Zelenski, un novice în politică, s-a clasat pe primul loc, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina și îl va înfrunta în al doilea tur de scrutin, pe 21 aprilie, pe actualul șef al statului Petro Poroșenko, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, transmite AFP.

Vladimir Zelenski, 41 de ani, opțiunea votanților sătui de corupția adânc înrădăcinată în țară, a obținut peste 30% din voturi, față de cele aproape 18% ale actualului președinte Petro Poroșenko și cele 14% obținute de fostul premier Iulia Timoșenko, potrivit sondajului citat, realizat de un consorțiu, “Exit poll national”, ce reunește trei institute de sondare.

Peste 35 de milioane de ucraineni au fost așteptați duminică la urne pentru a alege viitorul președinte al țării. În total, în cursa pentru alegerile prezidențiale s-au înscris 39 de candidați. Întrucât niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50% din voturi în acest scrutin, se va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 21 aprilie, pentru primii doi clasați.

Zelenski, care nu are niciun fel de experiență politică, a devenit celebru datorită serialului de comedie politică “Slujitorul Poporului”, în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales președinte, notează Mediafax. Atât Petro Poroșenko cât și Iulia Timoşenko, contracandidații săi, au subliniat în timpul campaniei electorale faptul că au o experiență politică vastă, spre deosebire de Zelenski.

Criticii lui Zelenski îl acuză că nu este un personaj independent, scrie Deutsche Welle, citat de hotnews.ro. E suspectat că ar avea o alianță cu Ihor Kolomoiski, un om de afaceri aflat în rivalitate cu Poroșenko și care deține postul de televiziune unde Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Kolomoiski si Poroșenko s-au înfruntat de mai multe ori în trecut, pe teme precum industria petrolului sau băncile, potrivit sursei citate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*